Ταχύτερη επούλωση μετά από πλαστική επέμβαση μέσω “Λεμφικού Μασάζ”

(Το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται λίγο χρόνο για να φτάσει μετά την πλαστική επέμβαση. Αρχικά, το σώμα αντιδρά με οίδημα και μώλωπες. Το λεμφικό μασάζ βοηθά στην επιτάχυνση της επούλωσης. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη διάρκεια επεμβάσεων στο πρόσωπο ή μετά από λιποαναρρόφηση.)

Η πρώτη ματιά στον καθρέφτη μετά από μια επέμβαση αισθητικής χειρουργικής είναι μερικές φορές απογοητευτική – θα θέλατε να θαυμάσετε αμέσως το τελικό αποτέλεσμα και να παρουσιαστείτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αντίθετα: πρήξιμο, μώλωπες και πόνος είναι αυτά που επικρατούν. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο οργανισμός χρειάζεται λίγες μέρες για να συνέλθει από την επέμβαση και να αφαιρέσει το συσσωρευμένο υγρό. Το λεμφικό μασάζ μπορεί να έχει θετική επίδραση και να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.

Αυτό κινητοποιεί το λεμφικό σύστημα

Ένας λόγος για το πρήξιμο και τον πόνο είναι το συσσωρευμένο υγρό στα λεμφικά αγγεία κάτω από το δέρμα. Η χειρωνακτική λεμφική μάλαξη, γνωστή και ως λεμφοντραιναζ, θεωρείται μια εξαιρετικά ήπια μέθοδος απομάκρυνσης αυτής της περίσσειας υγρού. Απαλές κινήσεις που μοιάζουν με μασάζ ασκούν ελαφριά πίεση στο δέρμα. Με τη χρήση ειδικών λαβών ενεργοποιείται η λεμφική ροή και υποστηρίζεται η λειτουργία των λεμφαδένων. Αυτό σημαίνει ότι το υγρό που συσσωρεύεται μετά τη χειρουργική παρέμβαση διασπάται πιο γρήγορα. Ταυτόχρονα, η θεραπεία που μοιάζει με μασάζ έχει ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα – ένα πραγματικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης και ταυτόχρονα ξεκούρασης.

Απλά πιο γρήγορα (και πάλι) ωραία

Τα αποτελέσματα του λεμφικού μασάζ μετά από πλαστική χειρουργική δεν αργούν να εμφανιστούν: το οίδημα μειώνεται, ο πόνος υποχωρεί, τα αιματώματα επουλώνονται πιο γρήγορα και η χειρουργημένη περιοχή είναι σύντομα και πάλι ελαστική. Επιπλέον, υποστηρίζεται η επούλωση των πληγών και μειώνεται ο σχηματισμός ουλών – αυτό μειώνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης γενικά. Ειδικά σε επεμβάσεις σύσφιξης όπως η κοιλιοπλαστική ή το Mommy makeover, η λεμφική μάλαξη, η οποία πρέπει να γίνει από έμπειρο θεραπευτή, μπορεί να έχει σημαντικά θετική επίδραση στην επούλωση του τραύματος και στο αποτέλεσμα της θεραπείας.

Επίσης, το λεμφικό μασάζ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και συνιστάται μετά από επεμβάσεις προσώπου, όπως λίφτινγκ προσώπου, ανόρθωση άνω βλεφάρων ή ανόρθωση κάτω βλεφάρων. Συχνά αρκεί η διέγερση των λεμφαδένων στην περιοχή του οιδήματος για να διασφαλιστεί η επιτάχυνση της λεμφικής παροχέτευσης.

Η λεμφική μάλαξη είναι ιδιαίτερα σημαντική ως μέρος της θεραπείας παρακολούθησης μετά από λιποαναρρόφηση για λιποίδημα ή λιπο λεμφοίδημα. Η σωστά εκτελούμενη θεραπεία μπορεί να μειώσει σημαντικά όχι μόνο το πρήξιμο, αλλά και τον πόνο που συχνά σχετίζεται με τη συγκεκριμένη νόσο.

Η αρχή που ισχύει για όλες τις μορφές λεμφικού μασάζ είναι ότι πρέπει να γίνονται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού και από έμπειρο θεραπευτή με τις κατάλληλες γνώσεις.

Η Ιουλία Μακρή είναι φυσικοθεραπεύτρια, με εξειδίκευση στο ιατρικό λεμφικό μασάζ της γερμανικής σχολής Földi Lehrinstitut. Όλοι οι θεραπευτές που εργάζονται στο Ινστιτούτο της Healing Art εκπαιδεύονται προσωπικά από την Ιουλία.

Πηγή: Prof. Dr. med. Nektarios Sinis (Privatklinik für Plastische & Ästhetische Chirurgie) info@sinis-
aesthetics.de