Χρόνια αυχεναλγία: Συμπτώματα, αντιμετώπιση και πρόληψη.

Η χρόνια αυχεναλγία είναι μια κοινή πάθηση που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα και την ωμική ζώνη. 

Χρόνιο είναι το τρίτο στάδιο μιας πάθησης, της οποίας έτσι, υποδηλώνει ότι ο πόνος επικρατεί στην πάσχουσα περιοχή για πάνω από 12 εβδομάδες.

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί από την πρώτη στιγμή, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να καταλάβετε ότι πάσχετε από χρόνια αυχεναλγία.

Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζονται συχνά στην χρόνια αυχεναλγία.

  • Ο πόνος στον αυχένα είναι μια από τις κυριότερες ενδείξεις της χρονιάς αυχεναλγίας. 
    Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι έντονος, οξύς και να επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή. Μπορεί να επιδεινωθεί με την κίνηση της αυχενικής μοίρας, όπως όταν γυρίζετε το κεφάλι σας ή όταν σκύβετε προς τα εμπρός.
  • Δυσκαμψία στον αυχένα και τους ώμους.
    Αντίθετα με τον πόνο στον αυχένα που μπορεί να είναι αισθητός σε διαφορετικά σημεία του, η δυσκαμψία είναι μια κατάσταση που δίνει μια αίσθηση μπλοκαρίσματος στην επιβαρυμένη περιοχή. 
    Έτσι, η κίνηση του αυχένα είναι περιορισμένη και οι ώμοι είναι σφιγμένοι και ακαμπτοί.
    Η αίσθηση αυτή, καθιστά δύσκολη την κίνηση του αυχένα και των ώμων και μπορεί να προκαλέσει πόνο.
  • Η κεφαλαλγία είναι μια άλλη συχνή ενδείξη της χρόνιας αυχεναλγίας. 
    Ο πόνος και η ένταση στον αυχένα και τους ώμους μπορεί να προκαλέσουν κεφαλαλγία, που μπορεί να είναι σταθερή ή να επιδεινώνεται με την κίνηση.
  • Η μυϊκή αδυναμία στον αυχένα και την ωμική ζώνη. 
    Παρατηρείται απώλεια δύναμης στους μύες του αυχένα και της ωμικής ζώνης, με το πιο συχνό φαινόμενο να είναι αυτό του μουδιάσματος στα άκρα που ξεκινά από την περιοχή του αυχένα και καταλήγει έως και τα δάχτυλα των χεριών, κάτι που μπορεί να δυσκολεύει καθημερινές δραστηριότητες, όπως η ανύψωση βαρών ή η πολύωρη καθιστική θέση.
  • Παρεμβολές που προσβάλλουν την όραση και την ακοή.
    Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις της χρόνιας αυχεναλγίας, μπορεί να προκληθεί θολή όραση ή δυσκολία στην εστίαση καθώς ακόμη και εμβοές στα αυτιά, ζαλάδες και τάση για έμετο.
    Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση που πιεστούν τα νεύρα της αυχενικής μοίρας.

Για την αντιμετώπιση και την υποχώρηση των συμπτωμάτων της χρόνιας αυχεναλγίας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι. 

Οι ακόλουθες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφισή της.

1. Άσκηση

Η γυμναστική, βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών του αυχένα και βελτιώνει την ευλυγισία τους. Η αποφυγή αργής και επαναλαμβανόμενης κίνησης, όπως η συνεχής χρήση του υπολογιστή, μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

2. Κρυοθεραπεία και θερμοθεραπεία

Η εφαρμογή ζεστού ή κρύου, ανάλογα την κατάσταση, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της χρόνιας αυχεναλγίας. 
Η κρυοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της φλεγμονής και στην ανακούφιση του πόνου, ενώ η θερμοθεραπεία βοηθά στην δημιουργία υπεραιμίας στην περιοχή κι έτσι ανακουφίζει της επίμονης αυχενικής μυϊκής τάσης και της ερεθισμένης περιοχής.

3. Μασάζ

Ένα θεραπευτικό μασάζ από έναν έμπειρο θεραπευτή βοηθά στην ανακούφιση της αυχεναλγίας με τη χρήση διαφόρων τεχνικών μασάζ που βελτιώνουν τη ροή του αίματος και ανακουφίζουν από τον πόνο, καθώς αυξάνεται η αιματική ροή, οξυγονώνονται τα κύτταρα και χαλαρώνουν οι υποκείμενοι μύες που βρίσκονται σε σύσπαση.

4. Φυσικοθεραπεία 

Η φυσικοθεραπεία βοηθά στη βελτίωση της κατάστασης μέσω ασκήσεων ενδυνάμωσης – ευλυγισίας, και συχνά συνδυάζεται με θεραπευτική μάλαξη, χρήση ειδικών μηχανημάτων και κρύα ή θερμά μέσα.

5. Φαρμακευτική αγωγή

Τα αντιφλεγμονώδεις φάρμακα, όπως το ιβουπροφένη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής. Ωστόσο, η χρήση φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται κατόπιν συμβουλής με τον γιατρό.

6. Αποφυγή του στρες 

Η μείωση του στρες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αυχεναλγίας, καθώς η τάση στους μύες συχνά σχετίζεται με την ψυχολογική κατάσταση.

7. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας 

Αν η αυχεναλγία δεν βελτιώνεται με την άσκηση ή τις άλλες μη φαρμακευτικές θεραπείες, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποια φάρμακα ή να προτείνει περαιτέρω εξετάσεις ή θεραπείες, όπως η ειδική θεραπεία από φυσικοθεραπευτή.

Εάν σας ταλαιπωρεί κι εσάς η χρόνια αυχεναλγία και βρίσκετε ταύτιση στα παραπάνω συμπτώματα, μην το αμελείτε!

Επικοινωνήστε μαζί μας σε ένα από τα τρία καταστήματα της Healing Art Massage σε Κέντρο, Καλαμαριά και Θέρμη, και δηλώστε συμμετοχή για να πάρετε κι εσείς μέρος στην έρευνα που γίνεται σε συνεργασία με το τμήμα Φυσικοθεραπείας της ΣΕΥ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, που αφορά την χρόνια αυχεναλγία με θεματολογία την θεραπευτική μάλαξη στην περιοχή του αυχένα!