Επιστρέφουμε στην κανονικότητα, είμαστε έτοιμοι;

Όλα δείχνουν πως επιστρέφουμε σταδιακά σε μια σχετική κανονικότητα. Η χαρά είναι μεγάλη καθώς συναντάμε ξανά αγαπημένους ανθρώπους και επιστρέφουμε σε αγαπημένες συνήθειες. Μπορούμε πλέον να πάμε για μασάζ ή στο γυμναστήριο, να βγούμε για ένα καφέ

ή στην αγορά. Κάνουμε ξανά όλα όσα μας λείψανε και λαχταρούσαμε!

Υπάρχει όμως περίπτωση να μην είμαστε απολύτως έτοιμοι για όλες τις αλλαγές;

Είναι πολύ πιθανό να νιώσουμε περίεργα βγαίνοντας ξανά “έξω” και επιστρέφοντας στην παλιά μας ρουτίνα. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να μειώσουμε το στρες που έρχεται με τη νέα “κανονικότητα”, μετά από μήνες απομόνωσης και καραντίνας;

Προτείνουμε 5 συμβουλές για μια ομαλή μετάβαση στις νέες συνθήκες:

1. Βελτίωση του Ύπνου

Είναι πολύ πιθανό οι συνήθειες του ύπνου σας να έχουν αλλάξει μέσα στην καραντίνα, ειδικά εάν δουλεύατε από το σπίτι. Έχει παρατηρηθεί πως οι περισσότεροι κοιμόταν αργότερα ή έκαναν ανήσυχο ύπνο κατά τη διάρκεια του lockdown.

Ένα βήμα για την βελτίωση του ύπνου είναι η παρατήρηση του εαυτού μας: Καταγράψτε τις ώρες που κοιμάστε και ξυπνάτε, σημειώστε πως αισθάνεστε μέσα στην μέρα, αν έχετε ενέργεια. Δοκιμάστε να προετοιμάζεστε για τον ύπνο. Μια ώρα πριν, προσπαθήστε νααφήσετε την ημέρα και τα γεγονότα έξω, απομακρύνετε τις οθόνες, διαβάστε ένα βιβλίο ή ακούστε όμορφη, χαλαρωτική μουσική.

2. Συνεχίζουμε τα χόμπι που αρχίσαμε στην καραντίνα

Αρχίσατε μαθήματα γιόγκα, παρακολουθήσατε online μαθήματα χειροτεχνίας ή ξεκινήσατε ξανά το τρέξιμο ή το διάβασμα; Ό,τι και να κάνατε για σας μέσα στην καραντίνα, μπορείτε να το συνεχίσετε ή να το προσαρμόσετε στις νέες συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να διατηρήσετε ένα σημείο αναφοράς όταν γύρω σας όλα αλλάζουν. Θα νιώθετε επίσης ικανοποίηση και θετικά συναισθήματα που σας προσφέρει η ενασχόληση με αυτό που σας αρέσει.

3. Διατηρούμε τις καλές συνήθειες για την υγιεινή και την υγεία μας.

Η πανδημία μας έδειξε πόσο σημαντικό είναι να προσέχουμε το σώμα μας και την υγεία μας. Η καλή διατροφή, η σωματική άσκηση και ο καλός ύπνος μας κρατάνε σε φόρμα, μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν την διάθεση. Αν μείνατε λίγο πίσω μέσα στην καραντίνα, δεν πειράζει, μπορείτε να κάνετε σιγά σιγά κάποια βήματα όταν νιώσετε έτοιμοι.

Συνεχίζουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής για την μείωση της διασποράς του ιού, καθαρίζουμε, αερίζουμε, μένουμε σπίτι αν έχουμε συμπτώματα.

4. Ζητάμε βοήθεια όταν την χρειαζόμαστε, δεν είμαστε μόνοι.

Μπορεί να μην νιώσουμε αυτομάτως καλά με τό “ανοιγμα”, αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Κάτι που ίσως μάθαμε αυτούς τους μήνες, είναι πως χρειάζεται να προσέχουμε τον εαυτό μας.
Αφουγκραστείτε το σώμα σας και τα συναισθήματά σας. Είναι πιθανό να νιώσετε αβεβαιότητα, φόβο ή στρες – μοιραστείτε το με κάποιον που εμπιστεύεστε, μιλήστε με τους δικούς σας ανθρώπους, θα σας προσφέρει ανακούφιση. Μπορεί να πάρει μέρες ή και εβδομάδες αλλά με προσοχή και κατάλληλη υποστήριξη μπορεί η διάθεσή σας να βελτιωθεί.
*Αν υποφέρετε από κατάθλιψη ή έντονο άγχος είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε τη συμβολή κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας.

5. Επιστρέφουμε σε αγαπημένες συνήθειες όπως το μασάζ!

Οι αγαπημένες συνήθειες επιστρέφουν σιγά σιγά και μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας ξανά την φροντίδα που χρειάζεται.
Χρειάζεται να αποβάλλουμε το στρες της προηγούμενης περιόδου.
Επιπλέον, η εργασία στο σπίτι δεν περιλαμβάνει το εργονομικό περιβάλλον ενός γραφείου, γεγονός που μπορεί να έχει επιβαρύνει επιπλέον το σώμα μας, το διάστημα που πέρασε από την τελευταία μας θεραπεία.
Η έρευνα δείχνει ακόμα πως το μασάζ μπορεί να ενισχύσει το πολύτιμο ανοσοποιητικό μας σύστημα!

Ας κάνουμε ένα δώρο στο εαυτό μας ή στους αγαπημένους μας, την θεραπεία που έχει ανάγκη το μυαλό και το σώμα μας.