Χρόνια φλεγμονή: Πως συνδέεται με την διατροφή και πως επιδρά στην υγεία μας.

fleugmon_sundesi_me_diatrofi (1)

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση αλλά και στην υποβοήθηση των διεργασιών που προκαλούν φλεγμονές στο σώμα. Η επίδραση που έχουν οι τροφές που καταναλώνουμε στην δημιουργία φλεγμονών έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακές, κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες.

Με τον όρο φλεγμονή αναφερόμαστε σε μια ανοσολογική άμυνα του σώματος που πραγματοποιείται έναντι τραυματισμού, λοίμωξης ή αλλεργίας. Η φλεγμονή είναι ένας από τους βασικότερους μηχανισμούς μη ειδικής άμυνας για να προστατευτεί το σώμα από την εισβολή ξένων οργανισμών και συνεισφέρει στην επούλωση των τραυματικών περιοχών. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο μηχανισμός αυτός απενεργοποιείται όταν η απειλή εξουδετερωθεί. Ορισμένες φορές όμως η φλεγμονή δεν υποχωρεί και καταλήγει να γίνεται χρόνια.

Σε έναν υγιή οργανισμό, η κύρια αιτία της φλεγμονής είναι η κακή διατροφή. Το σώμα μας αποθηκεύει αυτές τις ανθυγιεινές τροφές ως κολλώδεις ουσίες στο αίμα και στους ιστούς. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα όμως δεν αναγνωρίζει αυτές τις ουσίες και έτσι προσπαθεί να τις καταπολεμήσει σε μια προσπάθεια να τις αποβάλλει. Η προσπάθεια αυτή του οργανισμού δεν είναι άλλη από τη φλεγμονή.

Η χρόνια φλεγμονή έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας και έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με πλήθος ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, ο διαβήτης , η κατάθλιψη, η αρθρίτιδα κ.ά. Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι μια χρόνια φλεγμονή επιβαρύνει και το μυοσκελετικό σύστημα οξύνοντας τον πόνο σε μυς και αρθρώσεις και επιβραδύνοντας την αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς.

Πέρα από τους πόνους σε μυς και αρθρώσεις, οι ενδείξεις ύπαρξης μιας χρόνιας φλεγμονής είναι οι ακόλουθες:

Μόνιμο αίσθημα κόπωσης και αϋπνία
Αύξηση βάρους
Συχνές λοιμώξεις
Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Κατάθλιψη, έντονο άγχος και κυκλοθυμία

Οι τροφές που προκαλούν φλεγμονές και θα πρέπει να αποφεύγονται είναι οι εξής:

· Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Τα προϊόντα από λευκό αλεύρι και πατάτες, τα γλυκά και μερικά βιομηχανικά δημητριακά, περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Οι τελευταίοι είναι υπεύθυνοι όχι μόνο για την δημιουργία φλεγμονών αλλά και για την αύξηση της παχυσαρκίας στον σύγχρονο κόσμο.

·

Οι τηγανητές πατάτες και γενικά τα τηγανητά φαγητά

Οι τηγανητές τροφές, όπως επίσης η μαργαρίνη και το λαρδί, περιέχουν τρανς λιπαρά και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που σε μεγάλες ποσότητες είναι καταστροφικές για την υγεία.

·

Η ζάχαρη

Περιέχεται όχι μόνο στα γλυκά και τα αναψυκτικά αλλά και στην πλειονότητα των επεξεργασμένων τροφών και προκαλεί την έκκριση φλεγμονωδών ουσιών, των κυτοκινών.

·

Το αλκοόλ

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά όμως η κατάχρηση του αλκοόλ δεν καταστρέφει μόνο το ήπαρ αλλά είναι υπεύθυνο και για την δημιουργία φλεγμονών.

·

Το επεξεργασμένα κρέατα και το κόκκινο κρέας

Τα επεξεργασμένα κρέατα είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τον οργανισμό. Επίσης η υπερκατανάλωση του κόκκινου κρέατος έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει τις φλεγμονές.

Η λέξη πρόληψη ακούγεται βαρετή στην πλειοψηφία των ανθρώπων και δυστυχώς είναι κοινή πρακτική να τροποποιούμε τις συνήθειες μας αφού πρώτα έχει εκδηλωθεί κάποια ασθένεια. Όμως μια διατροφή κατά το δυνατόν απαλλαγμένη από τις παραπάνω τροφές μπορεί όχι μόνο να λειτουργήσει ως πρόληψη αλλά και να μας χαρίσει καλύτερη ποιότητα ζωής, με περισσότερη ενέργεια και ευεξία.

Στο επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε στις τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση καθώς επίσης και στις διάφορες μεθόδους αντιμετώπισης των φλεγμονών.

Πολιτική απορρήτου
Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.