Τρόποι Αντιμετώπισης των Χρόνιων Φλεγμονών.

xronia_fleugmoni (1)

Η πιο σύντομη απάντηση στο ερώτημα του πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την δημιουργία χρόνιων φλεγμονών στο σώμα είναι ζώντας σύμφωνα με το >. Μ’αυτόν τον γενικό όρο αναφερόμαστε σε ένα τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει μια υγιεινή διατροφή, συστηματική σωματική άσκηση και δραστηριότητες που να αποσκοπούν στην διαχείριση του άγχους.

Στο άρθρο ‘‘Χρόνια Φλεγμονή: Πως συνδέεται με την διατροφή και πως επιδρά στην υγεία μας’’ αναφερθήκαμε στις τροφές που ενεργοποιούν τις φλεγμονώδεις διεργασίες στον οργανισμό μας. Όμως δεν είναι η διατροφή ο μόνος καταλύτης για την δημιουργία φλεγμονών. Έχει πλέον αποδειχθεί επιστημονικά η σύνδεση που υπάρχει μεταξύ του ψυχολογικού άγχους και των χρόνιων φλεγμονών.

Το συναισθηματικό και ψυχολογικό άγχος ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα το οποίο μας κρατά σε μια κατάσταση επιφυλακής για να αντιμετωπίσουμε τυχόν κινδύνους. Αυτή η χρήσιμη αντίδραση του οργανισμού για αυτοπροστασία γίνεται παθολογική όταν παραμένει ενεργοποιημένη λόγω χρόνιου άγχους. Ως αποτέλεσμα έχουμε την απορρύθμιση τόσο της φυσιολογικής έκκρισης ορμονών όσο και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την δημιουργία φλεγμονών.

Ας δούμε λοιπόν τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προφυλαχθούμε από τις βλαβερές επιπτώσεις των χρόνιων φλεγμονών.

·

Αντιφλεγμονώδη Διατροφή

Η αντιφλεγμονώδη διατροφή δεν είναι μια διατροφή περιορισμένου χρόνου, με σκοπό π.χ. την απώλεια βάρους, παρά η επιλογή τροφών και του τρόπου παρασκευής τους με στόχο την διατήρηση της βέλτιστης υγείας. Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται αντιφλεγμονώδης γιατί περιλαμβάνει τα εξής:

1. Φρέσκα φρούτα

2. Φρέσκα λαχανικά

3. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

4. Φυτικές ίνες

5. Τροφές που είναι καλές πηγές πρωτεϊνών και λίπους

6. Μπαχαρικά

Οι επιλογές, και ιδίως στην χώρα μας, είναι αμέτρητες και θα δοθούν εδώ μόνο κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα από κάθε κατηγορία:

1. Ανανάς

Περιέχει βρομελίνη η οποία χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, ως μέρος ενός πρωτοκόλλου αντιφλεγμονώδους τροφής και παρατηρείται ότι έχει ανοσοποιητικές ικανότητες. Δηλαδή, βοηθά στη ρύθμιση της ανοσοαπόκρισης που συχνά δημιουργεί ανεπιθύμητη και περιττή φλεγμονή.

2. Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά που αποκαθιστούν την κυτταρική υγεία, καθώς και σε αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή

3. Ψάρια

Ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί έχουν υψηλή περιεκτικότητα με ω3 λιπαρά EPA και DHA, γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.

4. Ολόκληροι κόκκοι

Πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως και άλλοι ακατέργαστοι κόκκοι, τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και οι ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη φλεγμονή.

5. Ωμοί ξηροί καρποί

Όλοι οι ξηροί καρποί, όπως τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια κ.ά, είναι εξαιρετική συμπληρωματική πηγή τόσο πρωτεϊνών και καλών λιπαρών όσο και βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

6. Κουρκουμάς

Το κύριο συστατικό του κουρκουμά, η κουρκουμίνη είναι το πιο ενεργό αντιφλεγμονώδες συστατικό του. Υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες για τις επιδράσεις του κουρκουμά κατά της φλεγμονής σε πολυάριθμες περιστάσεις και τα οφέλη του στην υγεία, αποδεικνύονται ανεκτίμητα σε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή.

· Συστηματική Άθληση

Τα οφέλη της άθλησης τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο είναι πολλαπλά και αδιαμφισβήτητα . Παρόλα αυτά ο φόρτος εργασίας και οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής δεν μας επιτρέπουν πάντα να γυμναστούμε όσο θα θέλαμε.

Ενθαρρυντικό θα πρέπει να είναι λοιπόν το γεγονός ότι νέες έρευνες έδειξαν ότι 20 λεπτά γυμναστικής μέτριας έντασης είναι επαρκή για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν μια αντιφλεγμονώδη κυτταρική αντίδραση.

Ότι είδους γυμναστικής και να διαλέξουμε, όπως γιόγκα, πιλάτες, κολύμβηση ή ακόμη και γρήγορο περπάτημα, εάν γίνεται συστηματικά μπορεί να μας χαρίσει όχι μόνο ευεξία και καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και μακροζωία.

· Διαχείριση του Άγχους

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του άγχους, όπως είναι ο διαλογισμός, η επαφή με την φύση, η ψυχοθεραπεία κ.ά. Όμως μια τεχνική που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς τις φλεγμονές είναι η λεμφική μάλαξη.

Πολιτική απορρήτου
Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους.