Επίδραση της καθιστικής ζωής στο Αυχενικό Σύνδρομο & θεραπείες

H καθιστική ζωή και η πολύωρη εργασία γραφείου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυχενικού συνδρόμου. Το αυχενικό σύνδρομο είναι ένα είδος μυοσκελετικής διαταραχής που μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, κεφαλαλγίες και άλλα σωματικά συμπτώματα. Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που προκαλεί η καθιστική δουλειά στο σώμα μας, τις παρατεταμένες χρονικές περιόδους και να βρούμε τρόπους έτσι ώστε να πετύχουμε την πρόληψη αυτών.

Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί με τη σωστή εργονομική στάση του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες, καθώς και με καλύτερες επιλογές που βελτιώνουν τον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση, οι διατάσεις και γενικώς η αυτοφροντίδα

Τα διαλείμματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά το διάστημα μιας πολύωρης εργασίας και η αποφυγή κακής στάσης στο γραφείο, κατά την διάρκεια αυτής, είναι από τα δύο σημαντικότερα βήματα που ευθύνονται στη μείωση εμφάνισης του συνδρόμου.

Τι είναι όμως το αυχενικό σύνδρομο;

Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια πάθηση που επηρεάζει τον αυχένα και τους μύες που βρίσκονται στην βάση του. Η πρόκληση του ευθύνεται στη μυϊκή καταπόνηση ή ένταση που καταβάλλεται στον αυχένα, τους ώμους και τη γνάθο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, δυσκαμψία, πονοκεφάλους, μυϊκούς σπασμούς ή άλλους σωματικούς περιορισμούς.

Κύριες Αιτίες Αυχενικού Συνδρόμου

Το αυχενικό σύνδρομο προκαλείται από διάφορους παράγοντες. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι:

  • η εμφάνιση εκφυλιστικών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία οπως η οστεοαρθρίτιδα και η σπονδύλωση,
  • οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις,
  • οι αθλητικοί τραυματισμοί,
  • πληκτρολόγηση ή η μακροχρόνια κακή στάση του σώματος.

Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στο γραφείο κινδυνεύουν να εμφανίσουν αυτή την πάθηση λόγω του όγκου εργασίας στον υπολογιστή που συχνά υποβάλλονται. Αυτό προϋποθέτει από τον εργαζόμενο, τις παρατεταμένες περιόδους χωρίς αλλαγή στάσης στο γραφείο, με αποτέλεσμα την καταπόνηση του αυχένα, των ώμων και της σπονδυλικής στήλης.
Είναι σημαντικό για τους υπαλλήλους γραφείου να διασφαλίζουν ότι η διάταξη του γραφείου τους είναι εργονομική και να κάνουν τακτικά διαλείμματα προκειμένου να ανακουφίσουν το σώμα τους από την καταπόνηση αυτή.

Θεραπεία Αυχενικού Συνδρόμου

Οι θεραπείες για το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να ποικίλλουν από συντηρητική διαχείριση όπως φυσικοθεραπεία ,μασάζ ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα έως πιο επιθετικές θεραπείες όπως ενέσεις στις αρθρώσεις και διέγερση του νωτιαίου μυελού.

Η φυσικοθεραπεία ως θεραπεία για το αυχενικό σύνδρομο

Η φυσιοθεραπεία περιλαμβάνει την κινητοποίηση αρθρώσεων μέσω ειδικών χειρισμών για τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση του εύρους κίνησης. Οι χειρισμοί αυτοί περιλαμβάνουν και ασκήσεις διατάσεων, ενδυνάμωσης και ισορροπίας για τη βελτίωση της στάσης, της δύναμης και του συντονισμού. Επιπλέον, οι φυσιοθεραπευτές παρέχουν συμβουλές για την σωστή στάση του σώματος, την εργονομία και τις τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, για να ενισχύσουν το μυικό σύστημα και ως αποτέλεσμα να μειώσουν τον κίνδυνο επανατραυματισμού.

Το μασάζ ως θεραπεία για το αυχενικό σύνδρομο

Το μασάζ είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας. Το μασάζ βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και της μυϊκής έντασης, αυξάνοντας την κυκλοφορία στην περιοχή, με αποτέλεσμα να ενισχύσει με περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά την πληγείσα περιοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου και στην προώθηση της επούλωσης του τραύματος.
Άλλη μία ευεργετική ιδιότητα του είναι ότι, συμβάλλει στη μείωση του στρες και την περαιτέρω χαλάρωση του σώματος και των ιστών, γεγονός που βελτιώνει τη μείωση της έντασης και της συχνότητας των εξάρσεων του αυχενικού συνδρόμου.
Το μασάζ μπορεί επίσης να βελτιώσει την στάση του σώματος, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της επιβάρυνσης στον αυχένα και τους ώμους.